PŘÍBĚH ŠTĚNĚTE TEDDYHO A JAK ZVLÁDNOUT PÉČI O NOVOROZENÉ ŠTĚNĚ BEZ KOJÍCÍ FENY

Teddy je jedno ze štěňat, nalezených se svými sourozenci na Slovensku, v krabici u popelnice, bez šance na přežití. Naštěstí se štěňat ujali hodní lidé, kteří jim poskytli šanci na nový život. V době nálezu byli štěňata jen několik dní stará. 

Vypiplat takto malá štěňata vyžaduje velké úsilí, znalosti a pečlivost. Zde je několik klíčových bodů, které je nutné dodržovat, pokud se ocitnete v podobné situaci a potřebujete se postarat o novorozené štěně bez pomoci kojící feny.

 

SPRÁVNÁ VÝŽIVA JAKO ZÁKLAD PÉČE

Nejdůležitější aspekt péče o novorozené štěně je zajištění správné výživy. Pokud není k dispozici kojící fena, musí být štěně krmeno náhradním mlékem speciálně určeným pro štěňata. Obyčejné kravské mléko není vhodné, protože nemá správný poměr živin, které štěně potřebuje.

V prvních týdnech života štěňata potřebují náhradu mateřského mléka každé 2 až 3 hodiny, i v noci. Postupně lze intervaly prodlužovat, ale je důležité sledovat váhu štěněte, aby mělo dostatek živin pro zdravý růst.

TERMOREGULACE – TEPLO JE KLÍČOVÉ

Štěňata v takto raném věku nejsou schopna udržovat vlastní tělesnou teplotu, a proto je nutné zajistit jim dostatečné teplo. Ideální je používat vyhřívané dečky nebo lahve s teplou vodou obalené v ručníku, aby nedošlo k přehřátí. Teplota prostředí by měla být mezi 29–32 °C během prvního týdne života a postupně ji lze snižovat.

 

HYGIENA A STIMULACE

Štěňata potřebují nejen pravidelnou výživu, ale také pomoc s vylučováním. V běžných podmínkách toto zajišťuje fena, která stimuluje štěňata k vyměšování lízáním. V domácím prostředí je třeba štěněti pomoci masáží břicha vlhkým teplým hadříkem po každém krmení. Je důležité zajistit, aby štěně pravidelně močilo a vylučovalo stolici, jinak by mohlo dojít k vážným zdravotním komplikacím.

 

SOCIALIZACE A VÝVOJ ŠTĚNĚTE

Jakmile štěně projde kritickou fází, začíná období socializace. Během třetího až čtvrtého týdne začínají štěňata otevírat oči, slyšet a reagovat na svět kolem sebe. V této fázi je důležité postupně přidávat pevnou stravu a zajistit dostatek podnětů pro správný vývoj. Při socializaci hraje roli i kontakt s ostatními psy, což pomáhá štěněti naučit se správnému chování.

ZÁVĚR

Péče o novorozené štěně bez kojící feny je náročná, ale s dostatečnými znalostmi a správným přístupem je možné štěňatům zajistit šanci na zdravý a šťastný život. Teddy je toho živým důkazem – z opuštěného štěněte, které bylo vyhozeno k popelnici, se díky správné péči stal zdravý pes s nadějí na lepší budoucnost.

Pokud máte doma štěně, které potřebuje podobnou péči, neváhejte se obrátit na naši ordinaci Veteriny Podměstí, kde vám rádi poradíme a pomůžeme s péčí o vašeho nového čtyřnohého parťáka.

AUTOR ČLÁNKU

MVDr. Ivana Kafka Kocinová

Přejít nahoru