CYSTY U KOČEK: VZNIK, DIAGNOSTIKA, LÉČBA

Cysty jsou patologické dutiny naplněné tekutinou, které se mohou vyskytovat v různých orgánech koček. Nejčastěji se cysty objevují na vaječnících, ledvinách, játrech, ale mohou vzniknout i v jiných tkáních, včetně kůže. U koček se cysty obvykle vyvíjejí pomalu a dlouho bez příznaků, což může komplikovat jejich včasné odhalení.

 

PŘÍČINY VZNIKU CYST U KOČEK

Cysty mohou vznikat z různých důvodů. Jednou z hlavních příčin je hormonální nerovnováha, která může vést k tvorbě cyst zejména na vaječnících u nekastrovaných koček. Další příčinou může být genetická predispozice, zánětlivé procesy nebo obstrukce kanálků, což může vést k tvorbě cyst v různých orgánech, včetně ledvin nebo jater.

U koček, zejména starších jedinců, mohou cysty souviset s chronickými onemocněními, jako je například polycystické onemocnění ledvin (PKD), které je často geneticky podmíněné a postihuje především plemena jako perské kočky. PKD vede k tvorbě vícečetných cyst v ledvinách, které mohou narušit jejich funkci a vést k selhání ledvin.

PŘÍZNAKY A DIAGNOSTIKA

Cysty u koček mohou často probíhat bez klinických příznaků, zejména pokud jsou malé. Jakmile však začnou růst, mohou vyvolat různé příznaky v závislosti na jejich umístění. Příznaky zahrnují:

  • Ztráta chuti k jídlu
  • Hubnutí
  • Letargie
  • Bolest v oblasti břicha
  • Potíže s močením (u ledvinových cyst)
  • Dechová potíž nebo kašel (u cyst v hrudní dutině)

Diagnostika cyst je obvykle založena na ultrazvukovém vyšetření, které umožňuje vizualizaci cystických struktur v těle kočky. Někdy je nutné doplnit diagnostiku o další metody, jako je odběr krve nebo rentgen. V případě podezření na cystu v játrech, ledvinách nebo vaječnících může být vhodné odebrat vzorek tkáně (biopsie) pro histologické vyšetření.

 

LÉČBA CYST

Léčba závisí na velikosti a umístění cysty, stejně jako na celkovém zdravotním stavu kočky. Menší cysty, které nezpůsobují zdravotní problémy, mohou být sledovány a nemusí vyžadovat okamžitý zákrok. Větší cysty, nebo cysty, které narušují funkci orgánů, je nutné odstranit chirurgicky. V některých případech může být nutná drenáž cysty, což zahrnuje vypuštění tekutiny, která se v cystě nahromadila.

Chirurgické odstranění cysty je často spojeno s dalšími zákroky, jako je například kastrace u koček s ovariálními cystami. Tento krok pomáhá předejít dalším hormonálním problémům, které by mohly vést ke vzniku dalších cyst.

 

PREVENCE

Prevence vzniku cyst zahrnuje pravidelné veterinární prohlídky, které umožňují včasné odhalení cyst nebo jiných abnormalit. U koček, které jsou predisponované k tvorbě cyst, například kvůli genetickému pozadí, je důležité provádět pravidelné ultrazvukové kontroly. Kastrace hraje klíčovou roli v prevenci hormonálně podmíněných cyst na vaječnících.

ZÁVĚR

Cysty u koček mohou být závažným zdravotním problémem, pokud nejsou včas odhaleny a léčeny. Pravidelné kontroly u veterináře, včasná diagnostika a vhodná léčba jsou klíčem k úspěšnému zvládnutí tohoto onemocnění. Pokud máte podezření, že vaše kočka trpí některými z uvedených příznaků, neváhejte nás kontaktovat na Veterině Podměstí pro odborné vyšetření a další postup.

AUTOR ČLÁNKU

MVDr. Ivana Kafka Kocinová

Přejít nahoru